Careermaker
tips & tricks

Hoe bereid je een sollicitatiegesprek voor?

Alhoewel sollicitatiegesprekken nog steeds vaak plaatsvinden via videogesprekken, zien we toch een trend waarbij (met de gepaste maatregelen) gesprekken steeds vaker op kantoor plaatsvinden. Wij hebben eerder een blog geschreven hoe jij een videogesprek van A tot Z voorbereidt, maar nu is het tijd om het ‘real life’ gesprek eens onder de loep te nemen. Hoe zorg jij ervoor dat jij uitblinkt tijdens een sollicitatiegesprek op kantoor, en hoe maak jij tóch een connectie ondanks de corona-maatregelen? Lees snel verder!

1. De functie
Je hebt gesolliciteerd en na een telefonische screening ben jij uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek, YAY! Nu is het tijd om je goed te verdiepen in de functie. Ga eens op onderzoek uit: wat ga je precies doen in deze functie? Ken je toevallig mensen om je heen die deze functie uitvoeren? Wellicht kun je hen vragen stellen over hoe hun dag eruit ziet. Lees de vacaturetekst aandachtig door en schrijf alle vragen op die je nog hebt. Het is echter van belang dat je flink wat onderzoek hebt gedaan, zodat jij precies weet wat je moet zeggen als de interviewer vraagt: “Wat denk je dat je gaat doen in deze functie?”.


2. Het bedrijf
Ten tweede is het ontzettend belangrijk dat jij onderzoek doet naar het bedrijf. Wat doet het bedrijf precies? Hoeveel vestigingen heeft het bedrijf? Wat voor mensen werken er? Wat vindt het bedrijf belangrijk? Zorg dat je de Social Media kanalen van het bedrijf doorloopt, en de werknemers opzoekt op LinkedIn. Dit worden immers jouw toekomstige collega’s. Ook hierbij geldt; zorg dat je jouw vragen opschrijft (bijvoorbeeld omtrent bedrijfscultuur, aansturing, doorgroeimogelijkheden, etc.) zodat je deze kan stellen tijdens het gesprek.


3. Jouw gesprekspartners
Het is fijn om te weten wie je tegenover je hebt. Vaak krijg jij in een bevestigingsmail de namen van jouw gesprekspartners door, en kun je hen makkelijk opzoeken op LinkedIn. Leer hun namen uit je hoofd! Niets is zo ongemakkelijk als er aan de balie aan je gevraagd wordt “Met wie heb je het gesprek?” en jij weet het niet. Daarnaast, kijk naar de loopbaan van jouw gesprekspartners. Wie zijn zij? Wat hebben zij hiervoor gedaan? Wat zijn hun interesses?


Ook heb je de kans om relevante vragen te stellen, zoals: “Ik las dat je gestudeerd hebt aan de Hogeschool Rotterdam, toevallig! Heb je daar ook les gehad van …?” Dit zorgt voor een connectie. Als je deze voorbereiding getroffen hebt, dan zal jouw gesprekspartner zich gewaardeerd voelen en zullen zij het gevoel krijgen dat jij gemotiveerd bent en écht moeite hebt gedaan voor het gesprek.


4. Dress to impress
Vanzelfsprekend, maar trek jouw mooiste outfit uit de kast. Kijk hierbij naar de bedrijfscultuur, en of hier een formele outfit bij past of juist niet. Met een nette broek en blouse zit je altijd goed. Zorg dat je netjes, verzorgd en gedoucht bent. En oh ja: niet teveel parfum! Je wilt niet dat jouw gesprekspartner naar lucht moet happen tijdens jullie gesprek.


5. Alles bij je?
Wat neem je mee naar een gesprek? Zorg dat je niet te zwaar bepakt en bezakt bent. Een tas met jouw CV, eventueel jouw certificaten en diploma’s, een kladblok of schrift en een pen is voldoende. Daarnaast kan je natuurlijk nog het een en ander mee te nemen om je op te frissen voor het gesprek, denk hierbij aan deodorant, een kam, make-up en/of kauwgom (zorg dat je absoluut geen kauwgom meer in je mond hebt zodra jij het pand betreedt).


6. De “zwaai”
Vanwege de huidige coronamaatregelen worden er nog steeds geen handen geschud. Een beetje ongemakkelijk natuurlijk, maar we maken er het beste van! Hoe begroet je jouw gesprekspartner dan wel? Gewoon een korte zwaai of een ellenboog-box is hierbij gepast.


7. Happy face
Last but not least: put on your happy face! Zorg dat je een open en vriendelijke uitstraling hebt. Jouw zenuwen kunnen voor een norse blik zorgen, dus houd hier rekening mee. En de belangrijkste tip? Wees lekker jezelf! Jij bent uiteindelijk degene die gaat werken bij het bedrijf, en niet jouw krampachtig-blije-perfecte-sollicitatie-zelf.


In de volgende blog zullen wij dieper ingaan op de inhoud van het gesprek, wat zijn de DO’s en DON’Ts? Waar moet je absoluut op letten tijdens jouw gesprek? Stay tuned for the next blog!


Toch nog vragen over hoe je je het beste kunt voorbereiden op een sollicitatiegesprek? Stuur mij dan een mail en ik help je graag verder (zoe.fekkes@careermaker.nl).

Zoë Fekkes
Zoë Fekkes Recruitment Specialist

Andere
tips & tricks