De afgelopen vijf jaar heb ik honderden werkzoekende kandidaten gesproken op Mbo-4, Hbo- en Wo-niveau. Allen waren zij om uiteenlopende redenen op zoek naar een nieuwe uitdaging binnen de logistiek en/of supply chain. De ene was net ontslagen, bij de ander stagneerde de persoonlijke ontwikkeling en bij weer een ander groeide het salaris niet mee met de functie. Welke reden het ook was, één ding stond altijd vast, ze wilden helderheid in de sollicitatieprocedure.

De sollicitatieprocedure is van cruciaal belang. Als er wordt aangegeven dat een sollicitant twee weken moet wachten op terugkoppeling en hij/zij krijgt deze na anderhalve week al, dan is de sollicitant blij verrast. Wordt er echter aangegeven dat de terugkoppeling binnen een week wordt gegeven en het duurt anderhalve week dan is de kandidaat teleurgesteld. Verwachtingsmanagement binnen alle facetten is van cruciaal belang. Te vaak zien wij in de praktijk dat beloftes niet worden nagekomen en dat bedrijven te lang wachten met het geven van terugkoppeling aan de kandidaten. Transparantie is hierin key. Als werkgevers tegen hun sollicitant van maandag eerlijk zeggen dat er vrijdag nog iemand op gesprek komt dan schept dit helderheid voor de kandidaat. Hij weet dat hij deze week geen terugkoppeling hoeft te verwachten.

Deze transparantie dient echter al te beginnen voordat de eerste kandidaat heeft gesolliciteerd. Een marktconform salaris, vrijheid in de functie, zowel individueel als in teamverband excelleren, flexibel, geen 9 tot 5 mentaliteit en zo kan ik nog wel even doorgaan met het opnoemen van containerbegrippen die wij op dagdagelijkse basis tegenkomen in vacatureteksten. Als ik in de supermarkt een pak melk koop dan wil ik ook graag weten wat de prijs is, en niet dat deze marktconform is om er vervolgens bij de kassa achter te komen dat ik deze het geld niet waard vindt. Hoe teleurstellend is het dat wanneer jij een uitstekend sollicitatiegesprek hebt gehad, je vervolgens een aanbod krijgt dat totaal niet aansluit op jouw verwachtingen. Dit is één van de voorbeelden van helderheid die sollicitanten zoeken.

In de huidige arbeidsmarkt waar de (latent) werkzoekende aan zet is door een enorme krapte, zien wij nog steeds bedrijven die het nodig achten om vier of soms zelfs vijf gesprekken te voeren met een sollicitant. Vaak gaat dit gepaard met een lange en stroperige procedure waarbij de kandidaat uiteindelijk zijn/haar interesse in de vacature en/of de organisatie verliest. De kans dat de kandidaat verder zoekt of wordt benaderd door andere bedrijven wordt immers met de dag groter aangezien hij/zij natuurlijk niet voor niets aan het solliciteren is. Een nieuwe baan is net als het kopen van een huis een grote gebeurtenis in iemands leven. Als je na een eerste bezichtiging een bod doet op jouw droomhuis en je eigen woning op korte termijn moet verlaten, dan wil je dat dit snel verloopt. Indien de makelaar dan vervolgens wil dat je in de komende maand nog vijf keer langskomt om vast te stellen of je de geschikte koper bent, dan kijk je toch op de achtergrond verder naar een andere woning, je wilt immers niet zonder woning komen te zitten. Veel van dit soort recruitmentgedachten stammen nog vanuit de tijd dat de economische crisis net wegtrok. Er waren meer werkzoekenden dan vacatures en de werkgevers hadden de kandidaten voor het uitzoeken. Waar de banken en de huizenmarkt de afgelopen jaren wel zijn meegegaan met de marktwerking zijn de recruitmentprocessen van veel bedrijven stil blijven staan.

Gelukkig zien wij ook licht aan het einde van de tunnel. Steeds meer organisaties vragen ons advies m.b.t. het herinrichten of optimaliseren van hun recruitmentprocessen en plukken daar elke dag de vruchten van. Bent u benieuwd of uw processen beter, sneller, goedkoper of efficiënter kunnen worden ingericht, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op. Aan de hand van de laatste trends, ontwikkelingen, tools en ons interne expertise kijken wij samen met u naar de mogelijkheden. 

Geschreven door: Aart Nieuwenbroek, Business Developer Logistiek.
E-mail: aart.nieuwenbroek@careermaker.nl
Telefoonnummer: 06-83528467