Careermaker
tips & tricks

Deel 1: Solliciteren, waar te beginnen?

Zit je in een situatie waarin je actief op zoek bent naar een nieuwe baan? Zo ja, dan hebben wij een aantal tips en uitgangspunten voor je waarmee je het jezelf makkelijker gaat maken bij die zoektocht. We zetten ze hieronder op een rijtje:

  • Begin bij het begin. Welke opleidings- en/of werkachtergrond heb je? Welke banen passen bij deze achtergrond en welke banen vind je bij jou passen? Welke functietitels ken je die gangbaar zijn binnen deze vacatures? Een voorbeeld hierin is, een Klantenservice Medewerker wordt door organisaties ook Customer Service Medewerker genoemd. Het lijkt misschien een detail, maar het zorgt ervoor dat je meer vacatures getoond krijgt, maar ook in een andere volgorde, waardoor je net die ene job tegenkomt die je anders nooit zou hebben gezien.

  • Wat je bij je zoektocht ook altijd moet meenemen is het sociale en zakelijke netwerk dat je hebt. Waar werken mijn ex-medestudenten, waar werken mijn ex-collega’s? Heb ik vrienden of familie met een ingang ergens? Vaak zijn deze mensen (het zogeheten 1e lijns netwerk) de beste referenten om jou ergens aan tafel te krijgen. Een handige manier om dit inzichtelijk te houden en up-to-date te blijven is uiteraard een Linkedin account actief in gebruik nemen.

  • Heb je nou al wat werkervaring opgedaan, kijk verder dan alleen naar de functietitel die je bekleedde. Welke facetten binnen je baan spraken je het meest aan? Een voorbeeld hierin is, werkte je als Klantenservice Medewerker ook veel met social media en was dat iets waar je goed in was? Kijk dan of er beroepen zijn waar bijvoorbeeld klantenservice via social media een belangrijke rol spelen. Op die manier heb je meteen een extra argument te pakken om jou aan te nemen en tevens iets wat je kan gebruiken tijdens het schrijven van een motivatiebrief.

Wil je hier nou meer over weten, bel dan met Joost op 06-511 47 393 of mail naar joost.van.der.wende@careermaker.nl, hij staat je graag te woord.

Careermaker
tips & tricks