Careermaker
tips & tricks

Deel 5: Solliciteren zonder (relevante) werkervaring

In de vorige blogs heb je kunnen lezen hoe je kunt solliciteren en waar je op moet letten. Zo weet je inmiddels hoe een goed cv eruitziet, waar je een online vacature kunt vinden en hoe wij omgaan met gesprekken in tijden van Corona. In deze blog neem ik je mee in mijn ervaring met solliciteren zonder relevante werkervaring.

Uiteraard is het natuurlijk belangrijk dat je enigszins relevante werkervaring of een opleiding gevolgd hebt voor de functie waar je op solliciteert. Als je geen rechten hebt gestudeerd, word je ook niet zo makkelijk advocaat. Dat wil niet zeggen dat je met bijvoorbeeld alleen horeca of winkel ervaring nergens komt.

Het is van belang dat je als eerst bedenkt wat je wilt en wat je al gedaan hebt. Zorg voor een heldere ambitie. Wat is je doel voor de toekomst? Waar wil je over 5 jaar zijn? Vanuit daar kan je een beter beeld schetsen wat je wilt en dus ook gerichter op zoek gaan naar een baan die bij je past!

Maar heb je nou werkelijk geen idee wat je wilt of is voor de baan waar je van droomt een heleboel werkervaring nodig? Ga niet bij de pakken neer zitten. Om als voorbeeld te noemen, ikzelf had alleen een afgeronde Journalistiek opleiding en wat Horeca ervaring toen ik ging solliciteren. Ik was ook nog niet zeker van mijn ambitie en waar ik naar toe wilde groeien. De arbeidsmarkt is breed en het is logisch dat je nog niet helemaal weet wat het beste bij je past.

Via Indeed kwam ik bij Careermaker terecht. In eerste instantie niet voor de rol die ik nu vervul. Echter sloot mijn ambitie beter aan bij de rol binnen Careermaker, dan de functie waar ik voor kwam. Het is dan ook niet erg om jouw ambitie in de loop van de tijd aan te passen. Dat gebeurde bij mij ook. Ik had op voorhand niet gedacht om de Recruitment branche in te rollen. Inmiddels heb ik mijn ambitie aangepast aan mijn rol binnen Careermaker en weet ik waar ik naar toe wil werken.

Dat kost tijd, maar ik zeg altijd: Waar een wil is, is een weg. Succes met solliciteren!

Kom je er alsnog niet helemaal uit? Je kunt altijd vrijblijvend contact opnemen met mij via 06 82 81 72 04 of via de mail noortje.van.t.sant@careermaker.nl

Andere
tips & tricks