Careermaker
tips & tricks

Deel 3: Videosolliciteren

Door de huidige coronacrisis, maar ook zeker lang erna zullen sollicitatiegesprekken steeds vaker plaatsvinden via een videogesprek. Om mee te gaan met deze nieuwe beweging en hier volledig op voorbereid te zijn, hebben wij enkele tips voor je op een rijtje gezet.

Steeds meer werknemers doen aan telewerk en ook sollicitaties op afstand komen steeds vaker voor. Waarom? Met videosollicitaties sparen zowel bedrijven als sollicitanten tijd en geld. Bovendien helpen deze nieuwe middelen bedrijven vooruit wanneer het niet mogelijk is om elkaar persoonlijk te ontmoeten. Vergis je echter niet: een videosollicitatie vergt net zo veel voorbereiding en zorg als een persoonlijk gesprek. Bovendien komen er nog heel wat extra aspecten bij kijken. Met een beetje oefening en de juiste mindset kun je jezelf via dit medium echter mooi in de spotlights plaatsen. Wil je zeker doorgaan naar de volgende ronde bij je volgende videosollicitatie? Houd dan rekening met deze tips:

 1. Test je technologie
  Zorg dat je vóór je het gesprek ingaat hebt gecheckt of jouw Wi-Fi naar behoren werkt. Niets is zo vervelend als ruis op de lijn! Zorg ook dat jouw telefoon/laptop voldoende batterij heeft, en het liefst is aangesloten aan de oplader. Hiermee kun je voorkomen dat jouw laptop of telefoon ongewenst uitvalt tijdens het gesprek. De laatste tip in deze categorie: zorg dat je je camera gecontroleerd hebt. Heb je helder en scherp beeld? Dan ben je qua technologie ready to go! 
 2. Geluid
  Het is van groot belang dat jij tijdens de videosollicitatie goed verstaanbaar bent. Zorg ervoor dat de omgevingsgeluiden geminimaliseerd zijn en je gebruik maakt van koptelefoons. Dit zorgt er niet alleen voor dat jij zelf beter verstaanbaar bent, maar ook dat je je beter kunt concentreren op het gesprek. En ook hiervoor geldt: test dit van tevoren! 
 3. Kleed je voor gelegenheid
  Om jouw nieuwe baan binnen te slepen is het natuurlijk van groot belang dat jij er representatief uitziet. Kleed je daarom zoals je je zou kleden bij een sollicitatiegesprek ‘in real life’. Een bloes of overhemd helpt je al een heel eind op weg! De pyjama mag je voor deze gelegenheid in de kast laten hangen. 
 4. Kies de juiste omgeving
  Je wilt natuurlijk een goede indruk achterlaten, dus denk hierbij goed na over de plaats waar jij gaat zitten. Het is een goed idee om een lege muur op de achtergrond te hebben, en het is een wat minder goed idee om jouw washok op de achtergrond te hebben, met de grote stapel was waar jij nog aan moet gaan beginnen! Denk hierbij ook aan de plek waar jij de beste Wi-Fi ontvangst hebt. 
 5. Oefening baart kunst
  Voor sommige mensen kan het qua zenuwen al een hoop schelen dat de meeste gesprekken nu via video plaatsvinden, echter, anderen vinden dit juist spannender. Mocht je het spannend vinden, oefen het dan een aantal keer met een kennis om zo te weten wat je kunt verwachten. Daarnaast is het van uiterst belang om je heel goed voor te bereiden en je in te lezen in de functie en organisatie. En nog een tip om het gesprek wat persoonlijker te maken: drink lekker een bakje koffie mee met de interviewer! 
 6. Vergeet de interviewer niet te bedanken
  Nadat jij een goed gesprek hebt neergezet is het natuurlijk altijd wel zo netjes om de interviewer te bedanken voor het gesprek! Dit zorgt voor een fijne afsluiting en waardering.

Als je al deze punten hierboven toepast op een video sollicitatiegesprek dan is de kans groot dat je een goede éérste indruk hebt achtergelaten! 

Zoë Fekkes
Zoë Fekkes Recruitment Specialist 06-83529605

Andere
tips & tricks