Careermaker
tips & tricks

Het meeste uit je vacaturetekst halen

Herkenbaar?
Wij zijn op zoek naar een enthousiaste, jonge, leergierige, flexibele, dynamische alles kunnende medewerker met veel ervaring! Kun jij je hierin vinden, lees dan snel verder!

Wat we hier lezen is eigenlijk een opsomming van nietszeggende containerbegrippen waar eigenlijk niemand zich in kan vinden. Toch zien we dit veelvuldig terug in vacatureteksten. Dit kan anders toch?

Het grappige is dat we in recruitmentland gewend zijn om al onze specificaties, wensen en eisen te benoemen in een vacaturetekst. Hoe meer informatie en containerbegrippen in de vacaturetekst verwerkt worden, hoe beter wij denken dat dit aan zal spreken bij het publiek. Helaas komen we hiermee vaak van een koude kermis thuis en blijkt naar publiceren van zo’n geweldige vacaturetekst zowel de kwantiteit als kwaliteit van de sollicitaties laag. Uiteraard begrijpen we hier niks van, want alle ins en outs staan in de tekst. Wat is hier dan nog meer voor nodig?!

Onze Recruitment Specialisten hebben onderzoek gedaan naar de vacatureteksten die organisaties uitzetten. Onze tools en data vertellen ons dat veel van de vacatureteksten die uitgezet worden helaas een onvoldoende scoren. Er is meer behoefte aan creatievere teksten die beter gespecificeerd zijn op de doelgroep en waar het onderscheidend vermogen nog meer naar voren komt, zonder in algemene begrippen te vervallen.

Verder zijn tijdens het onderzoek de volgende valkuilen naar voren gekomen:

  • 85% gebruikt de verkeerde of niet aansprekende functietitels;
  • 90% benoemt haar functietitel maar 1 a 2 keer in de vacaturetekst
  • 81% gebruikt nietszeggende containerbegrippen;
  • 75% heeft geen duidelijke omschrijving van haar bedrijfscultuur of haar EVP’s (Employer Value Proposition)
  • 65% spreekt een verkeerde doelgroep aan met haar teksten.
Oké, genoeg kritiekpunten. Waar moet een vacaturetekst dan wel aan voldoen? Hieronder een zestal tips naar aanleiding van onze onderzochte vacatures.

1. Kies de juiste functietitel;
Om een goede vindbaarheid te bewerkstelligen is het van essentieel belang om een zo generiek mogelijke functietitel te gebruiken. Laat dus de creatieve functietitels achterwegen en kies voor de meest gezochte zoekterm(en).

2. De kracht van overtuiging;
Bij het schrijven van vacatureteksten gaat het allemaal om overtuigingskracht. Als je dieper in de essentie van Retorica duikt, kom je een aantal basisprincipes tegen. Een van deze basisprincipes is de kracht van herhaling. Om een goede vindbaarheid en zichtbaarheid te bewerkstelligen raden wij aan om de functietitel tussen de 5 en 10 keer terug te laten komen in een vacaturetekst. Hoe vaker een functietitel voorkomt, hoe beter hij geïndexeerd wordt op een jobsite.

3. Geef aandacht aan je eigen USP’s;
Met het benoemen en uitlichten van de USP’s kan een vacaturetekst zich onderscheiden van de massa en kunnen er meer sollicitaties gegenereerd worden. Blijf weg van de containerbegrippen en laat jouw USP’s echt shinen in je tekst.

4. What’s in it for me?
Oftewel “wat neem jij mee” Wees hierin vooral heel specifiek zodat het onnodige sollicitaties van kandidaten voorkomt die achteraf toch afgewezen zullen worden, omdat hun profiel niet goed bij de vacature past. Hoeveel jaren werkervaring is minimaal vereist om deze functie uit te kunnen voeren? Wat bedoelen jullie precies met ‘soortgelijke functie’? Wees hierin duidelijk waardoor verwarring of eigen invulling voorkomen kan worden, wat leidt tot iemand dit wellicht niet zal solliciteren.

5. Stop met clichés

Die flexibele, ondernemende en dynamische alleskunner? Laat deze begrippen voor wat het is. En wat zeggen woorden als proactief, uitdagend en collegiaal nou eigenlijk?

6. Kies de juiste woorden voor de juiste doelgroep
Een vacaturetekst schrijf je altijd voor een bepaalde doelgroep. Die ene tekst is dus niet automatisch ook aantrekkelijk voor een andere doelgroep. Zorg dat je door middel van een doelgroepanalyse precies weet wat jouw doelgroep aanspreekt en wat o.a. de push- and pull factoren zijn om hen in beweging te brengen. Houdt hier rekening mee in de tekst en de woordkeuze.

Ben jij inmiddels ook nieuwsgierig geworden naar hoe jouw vacaturetekst scoort? Neem dan contact met ons op en wij zullen vrijblijvend jouw vacaturetekst voorzien van diverse tips en tricks!
Samantha Janssen
Samantha Janssen Business Developer Klantcontact

Andere
tips & tricks