Careermaker
tips & tricks

Wat doet een huisdier met jouw thuiswerk productiviteit?

Thuiswerken. We doen het op dit moment allemaal. Geen collega’s om je heen om in de lunchpauze mee te kletsen, geen fysieke meetings, maar alles via Zoom. De enige collega waar je nog fysiek tegen kan kletsen is je huisdier. Maar wat doet een huisdier eigenlijk met je thuiswerk productiviteit?

Het kan twee kanten opgaan. Of je zit de hele dag met je huisdier te kroelen en te spelen of je werkt lekker naar de lunchpauze toe waarin je bijvoorbeeld met je hond een rondje buiten kan lopen of met je kat kan spelen. Verschillende studies vanuit de Oxford Universiteit geven aan dat huisdieren die achtergrondgeluid geven, de productiviteit verhogen. Op kantoor staat er vaak een radio met harde muziek aan of het is juist muisstil. Thuis kan je deze achtergrondgeluiden zelf aanpassen. Huisdieren zijn prima achtergrondgeluid. Tenzij ze natuurlijk de hele dag aan het blaffen of miauwen zijn, of als je vogels hebt, aan het fluiten zijn.

Een huisdier zorgt er ook voor dat je tussen het werken door even kunt relaxen. Sommige huisdieren zijn erg aanhankelijk, zeker katten, en komen dus zo nu en dan even langs voor een knuffel of een aai. Dit zorgt ervoor dat je toch ook even afstand kan nemen van je computer en rust pakt. Op werk ben je vaak gefocust en alleen bezig met werk. Een huisdier zorgt ervoor dat je even wat afwisseling hebt.

Naast de afwisseling zorgt een huisdier er ook voor dat je wordt gedwongen om te bewegen. Je kan bijvoorbeeld uren achtereen op de bank zitten, maar als je hond naar buiten moet of je kat hangt in de gordijnen, zal je toch op moeten staan. Daarnaast is het goed om tussendoor even een frisse neus te halen door een rondje te lopen. Op kantoor ben je al snel geneigd om je lunch op te eten in de kantine, om vervolgens weer achter je bureau te kruipen. Als je thuis bent, zal je voor je hond toch echt naar buiten moeten. Wellicht doe je buiten nieuwe ideeën op of ben je weer opgeladen om met volle focus weer aan het werk te gaan na je pauze.

Deze blog laat natuurlijk zien hoe fijn het is als je een huisdier hebt, zodat je productiviteit omhoog gaat of voor de gezelligheid. Uiteraard is dit geen aanzet tot het kopen van een huisdier.
Op Facebook of andere kanalen zie je nu veel oproepen van dierenasiels, de Dieren Ambulance of andere stichtingen. Aan het begin van de lockdown, die vorig jaar maart van start ging, hebben veel mensen een huisdier gekocht. Veelal zodat zij toch een reden hadden om een rondje te lopen buiten, voor de gezelligheid tijdens het thuiswerken, of zoals hierboven genoemd, de productiviteit omhoog brengen. Niet veel later stroomden de dierenasiels vol met (achtergelaten) dieren, waarvan de baasjes er naar verloop van tijd toch achter kwamen dat zij niet meer voor het beestje konden zorgen. Omdat ze weer naar kantoor konden, het toch te veel tijd in beslag neemt, noem het maar op. De dierenasiels waarschuwen hiervoor. Denk goed na voor je een huisdier neemt en hem of haar bij te weinig tijd met gemak wegbrengt naar het asiel. Een dier is een levend wezen en geen product wat je, zodra je het zat bent, weer op Marktplaats of Vinted zet. Of erger nog, weggooit of wegdoet.

Eigenlijk draagt een huisdier dus bij aan thuis(werk)geluk. Je hebt geluiden om je heen, je hebt iemand om tegen te praten en je hebt een reden om een frisse neus te halen en te zorgen voor afwisseling en meer productiviteit. Dus voordat je denkt, ik breng mijn hond, konijn, vogels of kat naar de dagopvang of een familielid zodat ik lekker kan doorwerken, niet nodig!
Noortje van 't Sant
Noortje van 't Sant Recruiter Klantcontact

Andere
tips & tricks